- Štítky blogu
Zelená káva
Jaký je rozdíl mezi zelenou a černou kávou? Proč vyměnit zelenou za černou? A jak vlastně chutná taková káva z nepražených zrn? Odpovědi najdete níže.
Původ zelené kávy
Námi nabízená zelená káva je vlastně nepražené zrno kávy 100% Arabiky Santos. Zelená je právě proto, že se její zrna nepraží. Kávovník Arabica Santos je nízkorostoucí keř nebo strom, jehož plody v sobě ukrývají kávová zrna, které se nazývají zelenou kávou a již se nepraží.
Proč vyměnit černou za zelenou?
Zelená káva obsahuje jedny z nejsilnějších antioxidantů, dodává energii a díky tomu, že káva neprojde pražením, obsahuje překvapivě vícekofeinu, než klasická. Takže i více povzbuzuje. Z tohoto důvodu by ji neměly pít kojící a nastávající matky.
Pomáhá udržet správnou hladinu cukru v krvi. Díky jedinečné kombinaci kofeinu a kyselině chlorigenové, zpomaluje vstřebávání cukru a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk.
Zelená káva má i další nesporná pozitiva – po jejím užití dochází ke snižování krevního tlaku, působí jako antioxidant a napomáhá ke zlepšení činnosti mozku.
Jak naší zelenou kávu připravit?
Zpracovat syrová zrnka v domácím prostředí může být bez kvalitního mlýnku obtížné. Proto je výhodnější zelenou kávu použít rovnou namletou, kupte si ji u nás ve 150g balení nebo rovnou 1000g.
Postup přípravy kávy:
- na jeden šálek je třeba cca 1 kávová lžička kávy
- zalijte vroucí vodou (2dl) a nechte cca 5-8 min odstát
- zapomeňte na mléko (snižuje účinek kyseliny chlorigenové téměř o čtvrtinu)
- dobrou chuť!
Abyste nebyli překvapeni, zalitím této kávy nevzniká žádná crema (pěna).
Zelenou kávu můžete pít na mnoho způsobů: horkou, vlažnou, studenou či s ledem a použít ji standardně jako přípravu tzv. turka, do překapávačů či french press.
Chuťově může někomu připomínat čaj, ale nemusíte mít obavy, je to pořád káva :-).
Zkuste vyměnit zelenou za černou a pozorujte na sobě účinky!